OCENENIE ZA PRÍKLADNÚ OBNOVU


Rodinný dom v Častej

Majiteľka: Monika Novotová

Úzky dlhší rodinný dom v cestnej radovej zástavbe bol postavený v miestnej časti nazývanej Hoštáky okolo roku 1950. Dnešná majiteľka ho kúpila v r. 2004 a v priebehu nasledujúcich dvoch rokov bola postupne realizovaná jeho obnova.

Pôvodný dom mal tradičnú dispozíciu – pozostával z dvoch izieb, medzi ktorými v strede bola kuchyňa, cez ktorú sa do domu vchádzalo z dvora. Ďalšie, zadné časti domu smerom do svahu, boli pristavané neskôr. Dom stojí na bridlicovom podloží a jeho murivo tvorí miešaný materiál pozostávajúci z kameňa a tehál. Nakoľko je dom situovaný v stúpajúcom teréne, jeho zadná časť je uložená o približne 70 cm hlbšie ako predná. Ľavý múr domu, ktorý je zároveň hranicou pozemku, je zo strany susednej parcely tiež zapustený 1,5 až 1,8 m v zemi. Stena na tejto strane bola kvôli spevneniu zvnútra domurovaná očistenou starou tehlou z inej rozobranej stavby a ponechaná bez omietky, a tvorí viditeľnú súčasť interiéru kuchyne a obývacej izby.

Zvýšený terén okolo domu spôsoboval problémy s vlhnutím muriva. Múry domu boli preto v rámci obnovy dookola kompletne odkopané a podrezané. Dom nebol zateplený, vďaka hrubému murivu (cca 60 cm) poskytuje v zime i v lete veľmi príjemnú klímu.

Konštrukcia krovu bola kompletne zachovaná, drevo bolo iba očistené a napustené kvôli farebnému zjednoteniu v interiéri. Funkcia kuchyne bola presunutá do prednej časti domu orientovanej do ulice. V strede domu je v súčasnosti umiestnená obývacia izba a spálne sú v zadnej časti domu orientovanej do záhrady. Nad obývacou časťou majiteľka krov otvorila a až po štít a tým miestnosť získala opticky aj pocitovo na priestore, pretože inak sú stropy v dome pomerne nízke. Nad kuchyňou vznikol priestor, ktorý je využívaný ako pracovňa. Zadná časť podkrovia je zatiaľ uzavretá, ale predpripravená na ďalšie využitie.

Všetky okná sú vyrobené nanovo z dreva, podľa vzoru okien typických pre podobné domy v obci. Pri oprave strechy bola vymenená krytina a smerom do dvora strecha predĺžená tak, že vytvorila „gánok“ pozdĺž celej dvorovej fasády.
 

68 hlasov
Cenu verejnosti získa objekt s najvyšším počtom hlasov. Z jednej IP adresy sa dá hlasovať iba jeden raz a aj viac počítačov môže mať pridelenú jednu IP adresu (všetky počítače v jednej kancelárii). Ďakujeme za pochopenie.
  • Máte návrh na ocenenie?

    Videli ste pri potulkách po Bratislavskom kraji pekne obnovený tradičný objekt, ktorý by ste chceli navrhnúť na ocenenie? V tom prípade kliknite na dolné tlačítko.

    Pošlite nám tip

Na vrch stránky