Rodinný dom v Lozorne II.

Vyše storočný, pôvodne neveľký sedliacky dom na malom pozemku v Lozorne prešiel rukami viacerých vlastníkov, kým ho na jeseň v roku 2000 kúpili jeho dnešní majitelia. Dom so sedlovou strechou stojí na križovatke, štítom je orientovaný do jednej a dlhšou stranou do druhej ulice. Postavený je z miešaného materiálu, pozostávajúceho z kameňa, hliny a tehál, s obvodovými múrmi hrubými takmer 1 meter.

 

Pri obnove domu sa majitelia rozhodli zobytniť aj podkrovie, keďže pozemok bol primalý na to, aby na ňom bolo možné realizovať prístavbu. Krov zdvihli pritom na úroveň strechy susedného objektu. V dvorovej časti predĺžením zastrešenia vznikol gánok/podstenie. Vonkajšiu brizolitovú omietku na dome ponechali a na ňu natiahli omietku novú. Štít kvôli prestavbe podkrovia dostal tiež novú omietku s naznačením pôvodných otvorov. Dom nezatepľovali.

 

V interiéroch boli omietky otlčené až na holé murivo a nanovo natiahnuté. Dispozícia na prízemí ostala pôvodná, zachované boli tiež pôvodné nosné hrady. Keďže však boli natreté ťažko odstrániteľnou farbou, majitelia ich obložili drevom.

 

Dom mal pri kúpe pôvodné „kastlové“ okná s mrežou vo vnútri. Niektorý z predchádzajúcich vlastníkov okná doplnil o vonkajšie drevené okenice. Tieto síce nie sú typické pre región Záhoria, noví majitelia ich však ponechali. Vnútorné krídla však vymenili za nové drevené, lepšie tesniace eurookná. Všetky pôvodné interiérové dvere boli kvalitne obnovené spoločne so zárubňami.

 

Obnovou prízemnej časti vznikla kuchyňa, kúpeľňa a obývací priestor s otvoreným krbom, ktorý neskôr vymenili za kachľovú pec. V podkroví boli vybudované dve spálne, pracovňa a kúpeľňa. V dome je plynové kúrenie, v prízemnej časti však využívajú často na kúrenie kachľovú pec – vtedy tam vypínajú radiátory. Priestory majú veľmi príjemnú klímu, vďaka hrubým múrom je tu v lete príjemne chladno a v zime si priestory dlho udržia teplo.

 

V dvorovej časti majitelia zachovali objekt bývalého chlieva a drevárne, ktorý po obnove dostala viaceré funkcie: v jednej časti si majiteľ zriadil dielňu, druhá časť slúži na uskladnenie záhradného náradia, bicyklov, dreva a pod. Od samotnej obnovy objekt pravidelne udržiavajú, v priebehu rokov vymenili dlážky v prízemných priestoroch.

 

Obaja majitelia/manželia sú zruční v mnohých remeslách (majiteľ i v murárčine, stolárčine, elektrine) a mnohé veci počas prestavby obnovovali či prerábali vlastnoručne. Majiteľ počas obnovy domu pôsobil ako stavebný dozor. Samotnú prestavbu podkrovia a iných odborných remeselných prác zverili firme PROFI MODUL spol. s r.o. z Bratislavy, s jej pracovníkmi i s kvalitou odvedenej práce boli veľmi spokojní.

 

Majitelia: rodina Pacerová

 

Projekt prestavby podkrovia a realizácia obnovy: PROFI MODUL spol. s r.o.


Dizajn interiérov: majitelia