Chalúpka vo Vysokej pri Morave

Maličký nárožný domček na Staničnej ulici zdedila rodina Bilkovičová po matke manželky. Táto ,,chalúpka,, ako ju volajú majitelia sa ,,virtuálne dedila,, v rámci ich rodu z pokolenia na pokolenie. Chalúpku postavil svojpomocne pradedko majiteľky ešte pred rokom 1863.


V roku 1863 (dátum je vytesaný do trámu v obývacej izbe) sa stavba dokončila. Pôvodne mal dom jednu izbu a pitvor s čiernou kuchyňou, vchádzalo sa doň z ulice dverovým otvorom s plasticky vystúpeným portálom – žudrom, strecha bola pôvodne slamená. Postavený bol zo zmiešaného materiálu (nepálená tehla, kameň). Neskôr okolo roku 1935, bola k domu pristavaná ďalšia izba (z pálenej tehly) smerom do záhrady.

 

V roku 1995 pristúpila rodina k obnove domčeka – pre záchranu chalúpky, nakoľko praskol nosný predný múr, nehovoriac o tom, že domček bol aj v asanačnom pásme na zbúranie. Záchrana mala tŕnistú cestu…. Práce realizovali svojpomocne počas niekoľkých rokov, kde si kládli dôraz hlavne na zachovanie pôvodnej stavby, čo vlastne aj dosiahli .

 

Najprv opravili strechu s komínmi a zvody. Na komínoch bola omietka obitá a nanovo urobená, komíny dostali aj nové oplechovanie. Ako strešná krytina bola použitá vláknocementová strešná krytina – eternit, ktorú zvolili pre jej nízku hmotnosť a hlavne aj preto, lebo pôvodna bola tiež pokrytá eternitom a predtým slamou. Komíny sú dodnes funkčné. V miniatúrnej kuchynke je zachovaný kupolovitý komín pôvodnej čiernej kuchyne, ktorý bol v minulosti používaný aj na údenie. Dnes je kupola odspodu uzavretá.

 

Pri obnove domu bola kompletne obitá omietka zvonku aj zvnútra a dom bol nanovo omietnutý klasickou omietkou na báze vápna. Smerom do ulice v predzáhradke bola na dome použitá izolácia podrezaním múru, pretože neustále vlhla stena. Nakoniec bola na fasáde v exteriéri, a tiež v interiéri/v kuchynke realizovaná výzdoba – maľované ornamenty, ktoré navrhla dcérina učiteľka výtvarnej výchovy podľa tradičných vzorov z regiónu.

 

Vstupné aj interiérové dvere v dome ostali pôvodné, boli iba očistené a nanovo natreté. Okná sú pôvodné kastlové, vonkajšie krídla však boli novo vyrobené. Iba pri vchode do domu je okno nové, vyrobené podľa vzoru pôvodného (staré bolo zhnité). Všetky okná sú orámované drevenými paspartami. Nábytok je z prevažnej časti pôvodný, ale iba po jednej generácii – dedkovi majiteľky, ktorý bol stolárom.

 

Majitelia chceli za každú cenu ponechať pôvodnú stavbu a nepripájať k nej nič, teda ani sociálne zariadenie, podarilo sa im zachovať všetky pôvodné múry, resp. celú pôvodnú stavbu. WC a vonkajšia sprcha sú umiestnené v rohu záhradky a napojené na obecnú kanalizáciu. V záhrade sa nachádza pôvodná funkčná studňa, využívaná na polievanie (striešku nad ňu vyrobil majiteľ), vodu na varenie však berú z obecného vodovodu. Tiež tu nájdeme pôvodnú malú pivničku, ktorá je v súčasnosti využívaná na uskladnenie vína.

 

Vlastník objektu: Rodina Bilkovičová

 

Stavebná realizácia a remeselné práce: svojpomocne celá rodina, najmä Bohumír Bilkovič, Ivan Lánsky a Milan Bilkovič, Barbora Jursová

 

Návrh a realizácia dekoratívnej výzdoby: Rozália Habová, výtvarníčka

 

Realizácia obnovy: 1995 – 2000/prebieha postupne doteraz