Rodinný dom v Šenkviciach

Starý vinohradnícky domček kúpili súčasní majitelia v roku 2009. Vtedy to bol už približne 6 rokov neobývaný a prakticky neobývateľný objekt so zanedbaným pozemkom. Hľadali práve taký dom s tradičnou architektúrou a v pôvodnom stave, ktorý by obsahoval by čo možno najmenej „moderných“ zásahov, ako sú zmeny fasády či dokonca štruktúry domu, plastové okná, plávajúce podlahy, a podobne, a súčasne by bol ešte zachrániteľný.

 

Dom pozostáva zo staršej časti postavenej v roku 1926, ktorú predstavuje sled priechodných izieb – predpokladá sa, že tri z nich boli obytné. Ďalej bola miestnosť, ktorá zrejme slúžila ako pitvor a kuchyňa. Novšia časť bola postavená v roku 1974 za staršou časťou ako rozmerná kuchyňa a kotolňa, pričom počas tejto dostavbe umiestnili bývalí majitelia v staršej časti domu záchod, kúpeľňu a komoru. Pod kuchyňou vtedy na veľké potešenie súčasných vlastníkov vybudovali slušne veľkú pivnicu, ktorá momentálne zažíva pokusy o vlastnú výrobu cidru a ríbezľového vína. Popri dome je vystavaný malebný gánok, typický pre túto oblasť.

 

Práce na dome predstavovali kompletnú rekonštrukciu „od gruntu“. Na mieste zostali iba steny, ktorých statiku však bolo tiež treba riešiť. Steny zväčša z nepálenej tehly, v novšej časti z pálenej tehly, bolo treba podrezať, odizolovať, osekať na tehlu zvnútra aj zvonka a nechať na rok „prevetrať“, keďže boli kompletne prevlhnuté a splesneté. Zásadne sa riešili podpodlahové vrstvy a izolácia, vrchné podlahy v podobe drevených paluboviek a ručne vyrobených dlaždíc, vložili sa drevené okná, strhli palachové stropy a odhalili drevené stropy. Poškodené trámy boli nahradené novými a strešná krytina bola vymenená za novú v podobe tradičnej bobrovky. Nanovo boli postavené komíny a kachle, riešili sa vnútorné prvky z pôvodných materiálov, a napokon sa sprístupnilo podkrovie na bývanie. Starú časť domu majitelia zariadili zreštaurovanými kusmi nábytku, nájdenými v zúboženom stave najmä v stodole. Novšej časti domu viac priznali vek a je kombináciou vlastných nápadov v duchu starého domu a potrieb modernej kuchyne. Podkrovie tvorí veľký otvorený priestor s pieckou, jeho ráz sa ešte dotvára, ale už teraz predstavuje pocitovo fantastické miesto využívané na ubytovanie návštev, sklad hobby vecí alebo len čisto na relax pri knihe či filme a horiacom ohni.

 

Obnova obnášala mnoho ďalších prác v rámci domu i mimo neho: obnovu pivnice; rekonštrukciu viac ako 25 m hlbokej studne; obnovu stodoly, ktorú majitelia ako jediný z hospodárskych objektov na pozemku zachovali, či samotnej záhrady so starými stromami.

 

Rekonštrukcia začala v lete roku 2009 a trvá doteraz, zásadné práce však prebehli počas prvých troch rokov, v decembri roku 2011 sa majitelia do domu finálne presťahovali.

 

Vlastník objektu: Radovan a Barbora Geistovci

 

Autori projektu: Radovan a Barbora Geistovci

 

Dodávatelia/stavebná realizácia: SANAK, s.r.o.; SARPO, a.s.; StrechoStav, s.r.o. Marian Greguška;

 

Drevené interiérové prvky: MaximDesign, s.r.o.