Modrý dom v Lozorne

Rodina Svitekovcov kúpila tradičný dedinský dom v Lozorne v roku 1993, so zámerom získať priestor na trávenie víkendov nie príliš ďaleko od svojho bydliska v Bratislave. Objekt s typickou dlhou dispozíciou pozostával z dvoch bytových jednotiek, bol postavený v roku 1852, rekonštruovaný v roku 1909 a v čase kúpy bol už vo veľmi zlom stave, s vlhkými, zaplesnetými stenami i podlahami.

 

Noví majitelia sa takmer hneď po kúpe domu pustili do jeho rekonštrukcie, ktorá trvala 2 roky . Ako praktizujúci stavební inžinieri realizovali obnovu z veľkej časti vlastnými silami, iba na niektoré špecializované práce si prizvali odborníkov.

 

Múry domu, pozostávajúce najmä z nepálených tehál, boli odizolované tzv. klinovaním. Spôsob klinovania spočíva v postupnom vyberaní pôvodneho muriva, vkladaním bitúmenovej izolácie a jeho spätným zamurovaním. Taktiež boli úplne odstránené staré podlahy,zrealizovala sa izolácia a nové drevené podlahy. Počas rekonštrukcie bola čiastočne zmenená dispozícia oboch pôvodných bytových jednotiek: v prednej sčasti domu bola odstránená stena komory a spojením so susednou izbou vznikla priestrannejšia obývačka. Priestor zadného bytu tiež prešiel zmenami: na mieste kuchyne vznikla kúpeľňa, a vybúraním priečky oddeľujúcej komoru od zvonka prístupnej hospodárskej miestnosti vznikla súčasná spálňa.

 

Pôvodné trámy v obývacích priestoroch boli vyčistené, počas týchto prác sa našliel trám s vyrytým rokom 1852, čo je pravdepodobne rok výstavby domu. Tento trám bol najdený v zadnej časti domu, a je umiestnený v drevennej kôlni. V prednej časti domu je doposial zabudovaný drevenný trám s uvedeným rokom prestavby domu, čo je už uvádzaný rok 1909.

 

V dome bolo zrealizované ústredné kúreniene na plyn a ako doplnkové kúrenie slúži hlavne v jarných a jesenných mesiacoch kozub. Kotol ÚK je umiestnenv kúpeľni. V zadnej časti celého traktu bola zachovaná a obnovená drevená kôlňa, ktorá je využívaná na uskladnenie náradia a sezónneho záhradného nábytku. Pod komorou, ktorá je prístupná iba zvonku sa nachádza malá pivnica. Pivnica je využívaná na uskladnenie ovocia a zeleniny.

 

Krov domu je pôvodný, v prednej časti ešte s drevenými klinmi. Pri rekonštrukcii bol krov očistený a napustený ochranným prostriedkom proti pliesni a hnilobe. Betónová strešná krytina z povojnového obdobia bola iba očistená a položená nanovo.

 

Stolárskych prác pri obnove domu sa zhostil rodinný známy, pre ktorého stolárčina bola koníčkom a vďaka stolárskej dielni po otcovi mal k dispozícii aj potrebné strojové vybavenie. Kastlové okná boli očistené, napustené fermežou a nanovo natreté, iba zničené vonkajšie okenné krídla boli vymenené za nové kópie. Zachované ostali takmer všetky pôvodné okenné krídla a rámy, a pre túto oblasť s typickými vnútri vsadenými mrežami. Okná majú pôvodné kovania. Podobný postup bol zvolený aj pri dverách – v prednej časti boli zachované a obnovené tie pôvodné, a pre novovzniknuté izby boli vyrobené nové dvere podľa pôvodnej predlohy.

 

Noví vlastníci mali snahu čo najviac zachovať hlavne vonkajší ráz domu, a aj preto sa rozhodli obnoviť fasádu domu, okná a dvere do pôvodných habánskych farieb. V obci je chalupa známa pod názvom “Modrý dom”. Na priečeli domu ostali zachované iniciály “WL”, odkazujúce na majiteľa domu Walenta Lenharta, ktorý ho v roku 1909 rekonštruoval.

 

V súčasnosti chalupu využíva najmä mladšia generácia rodiny, ktorá si počas detstva k domu vytvorila silné citové puto.

 

Vlastník objektu: Ing. Jozef Svitek a Ing. Janka Sviteková


Autor/i projektu: Ing. Jozef Svitek / Ing. Janka Sviteková


Dodávatelia: stolárske práce – Ernest Prizbul, Viničné