Rodinný dom v Kuchyni

Viac ako storočný vidiecky dom v obci Kuchyňa na Záhorí slúžil v minulosti na bývanie dvoch rodín. Predtým, ako ho kúpili súčasní majitelia bol využívaný aj ako chalupa na víkendové bývanie. Obnova domu prebiehala v období 04/2014 – 10/2016

 

Dom bol postavený z rôznych materiálov. Steny sú kombináciou kameňa nepálenej a pálenej tehly. V dome bola zachovaná čierna kuchyňa. Pri obnove ostal pôvodný pôdorys domu v zásade nezmenený, časti kuchyne, obývacej časti a vstupnej haly sú pôvodné. Premiestnený však bol vstup do domu – ten pôvodný cez čiernu kuchyňu bol zrušený, vybudoval sa nový vstup v západnej časti domu a pribudlo nové okno s dverami do dvora z obývacej izby. Zmeny nastali v “novej časti” domu – juhozápadné krídlo so vstupom na záhradu bolo z dôvodu zlého stavu stavby zbúrané a postavené nanovo i s podkrovnou časťou.

 

Čo sa týka obytného priestoru, najväčšou zmenou prešla pôvodná povala, ktorá bola zrekonštruovaná na obývateľné podkrovie. Nachádza sa tu spálňa rodičov, izby detí, kúpeľňa.

 

Vovnútri domu bola až po základ odkopaná podlaha (betónový poter bol vybúraný a vyvezený) a izolovaná penovým sklom, nasledoval násyp kameniva, v závere bola na drevené hranoly položená drevená palubovka.

 

Zo stien bola odstránená pôvodná omietka a nanesená hlinená omietka – hrubá výkopová z domácich zdrojov, jemná – zakúpená vo vreciach. Obvodové múry boli zvonka zateplené drevovláknitou doskou, sokel polystyrénom. Pôvodné kamenné základy boli odkopané, oddrenážované a zateplené penovým sklom.

 

Pri rekonštrukcii strechy bol krov v celom rozsahu zachovaný. Podkrovie bolo zateplené drevovláknitou izoláciou a strecha dostala novú krytinu – pálenú škridlu.

 

Okná pôvodného objektu z uličnej strany boli čiastočne obnovené (vnútorné krídla), dostali však nové vonkajšie krídla s izolačným dvojsklom, ktoré zhotovil miestny stolár F. Jánoš, ktorý zhotovil tiež interiérové dvere a ďalšie drevené prvky v dome. Na mieru zhotovené drevené okná v novej časti domu sú vybavené trojsklom.

 

Kúrenie v dome je zabezpečované plynovým kondenzačným kotlom systémom stenového teplovodného vykurovania, ktoré vďaka rovnomernému šíreniu tepla vytvára príjemné teplé prostredie. V dome je tiež možnosť kúrenia tuhým palivom. Pôvodná kachľový pec bola rozložená a čaká na rekonštrukciu, bude slúžiť na príležitostné kúrenie v novopristavanej časti domu. V kuchyni sa dočkal obnovy starý hlinený sporák. V obývačke spojenej s jedálňou sa o teplo v miestnosti starajú liatinové kachle JOTUL.

 

Z obývačky sa priamo vychádza na terasu, orientovanú do záhrady. V zadnej časti pozemku sa nachádzajú menšie hospodárske budovy, ktoré ešte len čakajú na svoju obnovu.

 

Vlastník objektu: Martin Krajčo a Radka Krajčová

 

Autori projektu: Ing. arch. Boris Hochel, Ing. arch. Jozef Frajka

 

Stavebná realizácia/remeselné práce: Ján Hrušovský – tesár, Hrušov; Ing. Vladimír Gajdoš, Šenkvice (obnova hlinenej pece v kuchyni); F. Jánoš, Kuchyňa (stolárske práce – obnova okien, výroba vonkajších okenných krídel, interiérové dvere a iné stolárske prvky)

 

Realizácia obnovy: 2014 – 2017

 

Fotografie: Fotoarchív AINovy; archív rodiny Krajčovej