Vila Etelka v Modre-Harmónii

Pôvodne objekt slúžil ako známa reštaurácia Alžbety Macherovej, ktorá vznikla na prelome 19./20. storočia a jej sláva bola úzko spätá s významom lokality Modra-Harmónia ako rekreačného a výletného miesta. Neskôr sa z nej stal Restaurant Prokša, naposledy známy Kačabar. Začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia však objekt vyhorel a následne chátral, až kým ho v roku 2007 kúpili súčasní majitelia. Ich zámerom bolo objekt po prestavbe a obnove využívať na bývanie. Časom sa však vykryštalizovala aj myšlienka využívať časť priestorov pre príležitostné oslavy a spoločenské akcie.

 

Aj keď bol stav objektu dezolátny a nič nebránilo jeho úplnému zbúraniu, majiteľ sa pri jeho obnove predsa len nechal „viesť geniom loci a tým množstvom energie, ktoré sa tu za tie dlhé roky nahromadilo“. Objekt tak obrazne povstal z popola a s adaptovaným využitím zaujímavo nadviazal na svoju predchádzajúcu históriu.

 

Najviac poškodené bolo prízemie, tj. časť bývalej reštaurácie, ktorá bola z väčšej časti drevostavba. V jej interiéri už medzičasom stihol vyrásť menší strom, kým sa súčasný majiteľ pustil do obnovy. V lepšom stave bol murovaný suterén, kde sa po očistení zničených omietok podarilo odhaliť a následne obnoviť pôvodné členenie priestoru hlavnej sály bývalej vinárne.

 

V súčasnosti pôsobí vila na prvý pohľad nenápadne. Od cesty je to prízemný objekt, svojim vzhľadom podobný bungalovu. No pri pohľade zo zadnej časti záhrady, kde terén svahovito klesá, sa ukáže charakteristický obraz stavby, ktorú tvorí arkáda na prízemí, a poschodie s terasou nad ňou.

 

Na prízemí prístupnom od cesty je situovaná obytná časť vily. Voľakedy to bol priestor reštaurácie. V polozapustenom suteréne v zadnej časti objektu, ktorý sa v čase fungovania reštaurácie využíval ako vináreň, je dnes spoločenská miestnosť so zázemím, využívaná pre akcie a oslavy. Táto časť je arkádou napojená na záhradu a vytvára tak samostatnú zónu, funkčne oddelenú od bývania.

 

Zadná časť záhrady bola voľakedy využívaná ako hospodársky dvor. Bol tu umiestnený objekt garáže a kotolne. Odstránením tohto už nepotrebného objektu a rekultiváciou plochy vznikla spomínaná záhrada, ktorá umožnila vyniknúť charakteristickému pohľadu na vilu s arkádu a terasu na poschodí.

 

Novým materiálom použitým na stavbe akcentuje zvetraná kamenná časť pôvodného masívneho zábradlia na terase. Je to jeden z mála prvkov, ktorý sa zachoval, a aj v súčasnosti poukazuje na vek a históriu stavby.

 

Obnovený objekt bývalej reštaurácie dostal meno po vilke, ktorá stála v jeho tesnej blízkosti, no nezachovala sa.

 

Vlastník: Radoslav Kolesár s rodinou

 

Zodpovedný projektant: Ing. arch. Gabriela Fukatschová

 

Obdobie realizácie obnovy: 2012 – 2014

 

Fotografie: fotoarchív vlastníkov