OCENENIE ZA PRÍKLADNÚ OBNOVU


Rodinný dom v Kvetoslavove

Majitelia: rodina Stehlíková

Hospodársky objekt v neveľkej obci na juhu pôvodnej Bratislavskej župy bol zakúpený na účely bývania v roku 1998. Budova predtým slúžila štátnemu šľachtiteľskému podniku ako technické zázemie a garáže, ale ako reštitúcia bola už niekoľko rokov opustená a nevyužívaná. Objekt bol postavený z tehly s hrúbkou múrov asi 50 cm.
Noví majitelia začali s obnovou a prestavbou následne v roku 1999. Priateľ architekt (Ing. arch. Ján Lukáč) navrhol dispozície domu a tvary a rozmiestnenie okien, majitelia si ale počas obnovy postupne návrh prispôsobili a podľa svojich potrieb aj pozmenili. Špecifické horizontálne umiestnenie okien navrhnuté na kuchyni a jedálni má za cieľ zachovať súkromie voči susedom, ktorí situovali na svojom dome balkón orientovaný priamo na ich obytné priestory.
Najprv začala obnova strednej časti objektu – tam bola vybudovaná kuchyňa a izby, aby v dome bolo možné bývať. Nadbytočné priečky v objekte sa odstránili. Ďalšie časti domu - obývaciu izbu a galériu obnovovali a dobudovávali majitelia postupne počas bývania v dome. Na záver objekt – už po dvoch rokoch bývania v ňom – aj zateplili.
Strechu na objekte iba opravili, eternit vymenili za asfaltové šindle. Krov zachovali, v niektorých častiach z dôvodu zobytnenia podkrovia odstránili trámy, väznice však ponechali a v niektorých častiach po obvode povaly dali na odporúčanie statika oceľové I-profily. Pôjdovky – ploché tehly, ktorými bola pôvodne pokrytá podlaha na povale – využili ako parapety na okná i na vydláždenie verandy. Pre uzavretie verandy využili tiež dvere a okná z iného starého domu. Všetky už nepotrebné drevené konštrukčné časti využili neskôr pri zariaďovaní interiéru na police, vitríny a iné okrasné drevené prvky, ako vidno najmä v kuchyni či obývacej izbe, ale aj inde v interiéri.
Na prízemí v kuchyni bola použitá keramická dlažba, izby majú drevené dlážky, tu je použité podlahové kúrenie. V podkroví sú plávajúce podlahy.
Bývalú montážnu jamu v garáži prebudovali majitelia na malú pivnicu, je v nej umiestnená vodárnička a tiež sa využíva na uskladnenie vína a ovocia. Pivnica je situovaná priamo pod dnešnou obývacou izbou, v súčasnosti však už iba staré trámy pripomínajú obrysy pôvodného vjazdu do garáže. Nad obývacou izbou vybudovali galériu s knižnicou, v týchto miestach boli stropné trámy slabé, preto tu bolo potrebné na spevnenie konštrukcie spraviť nový preklad, a pridať ďalšie spevňujúce prvky. V pôvodnom stave ostala v súčasnosti už iba predná, nezobytnená časť podkrovia, ktorú využívajú majitelia ako odkladací priestor, aj táto však bola spevnená dodatočnými klieštinami.
Úplne v réžii majiteľov bolo vybudovanie kúpeľne v podkroví. Ako podlahovú krytinu použili netradične drevené terasové dosky. Tiež na zariadenie kúpeľne bol využitý starý nábytok – pôvodný kredenc a prispôsobené staré drevené stoly z miestneho pohostinstva.

Dizajn fasády/interiér: Ing. arch. Ján Lukáč
Dizajn interiéru: majitelia                                                                                          
Obdobie obnovy: 1999 – 2006

86 hlasov
Cenu verejnosti získa objekt s najvyšším počtom hlasov. Z jednej IP adresy sa dá hlasovať iba jeden raz a aj viac počítačov môže mať pridelenú jednu IP adresu (všetky počítače v jednej kancelárii). Ďakujeme za pochopenie.
Na vrch stránky