Kaplnka sv. Vendelína s Pálfiovskou hrobkou, Smolenice

Rodinnú hrobku začal Jozef Pálfi budovať v roku 1894 na mieste staršej kaplnky z 18. Storočia, ktorá bola bola zasvätená tiež sv Vendelínovi a pochádzala ešte z čias vlastníctva Smolenického panstva Erdödyovcami. Jozef Pálfy nechal túto kaplnku zbúrať a podľa nej postavil kaplnku novú, navyše s hrobkou pre členov svojej rodiny. Miesto grófskej hrobky je vybrané veľmi dômyselne, na konci cintorína na vyvýšenine priamo oproti Kostolu Narodenia Panny Márie tak, aby kaplnka cintorínu dominovala.


Priestor okolo hrobky dodnes nesie znaky parkovej úpravy, ktorá bola v 19. Storočí ako dôležitá súčasť miesta posledného odpočinku. Pokoj zosnulých strážia štyri sochy mníchov v nadživotnej veľkosti, ktoré nechal staviteľ hrobky do Smoleníc priviezť z areálu zaniknutého františkánskeho kláštora sv. Kataríny pri Naháči, z veže kláštorného kostola. Ide o plastiky štyroch františkánskych svätcov, dnes možno určiť už len dvoch z nich: sv. Antona z Padovy a sv. Františka z Assisi.

 

Rekonštrukcia kaplnky pokračuje v etapách tak ako to umožňuje rozpočet. V prvej etape bola zrealizovaná úprava okolia kaplnky a nasvietené sochy františkánskych svätcov. Bola tiež vyrobená kópia odcudzeného pôvodného erbu rodiny Pálfiovcov umiestnená nad vstupným portálom do hrobky. Na ozdobných mrežiach bolo doplnené chýbajúce kovanie a rekonštrukciou prešli i vstupné dvere do kaplnky. V ďalších etapách príde na rad oprava strechy a interiéru kaplnky i hrobky.

 

Obec nechala spracovať turistický informačný bulletin pre túto pamiatku, ktorý obsahuje informácie o histórií miesta i rodine Jozefa Pálfiho, staviteľa hrobky.

 

V hrobke sú pochovaní Móric Pálfi (1812-1897), Paulína Pálfiová, rod. Wilczeková (1829-1894), Irma Pálfiová (1852-1930), Jozef Pálfi (1853-1920) a Terézia Pálfiová (1856-1936).

 

Smolenice


Vlastník: Obec Smolenice

 

Foto: Anton Chrvala