Rodinný dom, Modra

Rodina Pavla Šimu-Jurička zakúpila dom na Kukučínovej ulici v Modre v roku so zámerom využívať ho pre potreby bývania.
Dom z prelomu 19./20. storočia je situovaný v príjemnej tichej ulici neďaleko centra mesta v kompaktnej uličnej zástavbe. Predná – uličná časť objektu bola postavená z nepálených tehál. Zadná časť domu bola vystavaná z kamenného muriva. Dom mal štítovú strechu, nemal však podbránie, prístup do dvora bol cez plechovú bránu. Predchádzajúci majitelia vymenili pôvodné okná za väčšie panelákové.


Súčastní vlastníci stavbu realizovali podľa návrhu architekta (Ing. arch. Ľ. Jelemenský), pri prestavbe sa však riadili odporúčaniami Pamiatkového úradu.

 

Zachovali dispozíciu domu i výšku štítovej strechy tak, aby neprevyšoval okolitú zástavbu, ako krytinu použili pálenú škridľu. Prednú časť domu museli pre statickú poruchu zbúrať a nanovo vystavať (z pálených tehál), pri jej prestavbe vzniklo i podbránie s vjazdom do dvora. Zadnú časť postavenú z kamenného muriva ponechali. Kvôli vlhkosti tiež odkopali v zadnej časti objektu murivo do hĺbky 50 cm zvonku i zvnútra a obsypali ho premývaným hrubým štrkom.

 

V štíte domu v dvorovej časti zachovali kovové dvierka z pôvodného vstupu na povalu. Na tomto mieste bolo čiastočne priznané kamenné murivo. Podkrovie bolo taktiež adaptované na potreby bývania. Majiteľ však nevyužil možnosť rozšíriť podkrovie aj nad hospodárske objekty, ale zachoval radšej výhľad z dvora na modranskú rotundovú baštu zo 17.storočia. Panelákové okná na dome vymenili za nové, dubové, zhotovené podľa vlastného návrhu na základe vzorov okien typických pre domy malokarpatského regiónu.

 

Na objekte nebola aplikovaná izolácia obvodových múrov.
Interiéry si zruční vlastníci z veľkej miery robili sami – pán Šima-Juričko je maliar a sochár, v rodine sa traduje i stolárske remeslo (otec a brat stolár). Že práca s drevom je im vlastná je poznať tak na citlivo obnovených starých prvkoch (dvere) ako aj na vtipnom použití konštrukčných prvkov ako napríklad nosný stĺp v obývacej izbe. Priestory sú zariadené sčasti nábytkom vyrobeným majiteľom domu, a tiež starožitným nábytkom.

 

Rodinný dom
Kukučínova ulica 1.
900 01 Modra