Terra Parna, Suchá nad Parnou

Všetko to začalo v roku 2001, kedy sme sa s rodinou prisťahovali do Suchej nad Parnou. Tu nám s manželkou učarovala miestna časť Ružová dolina, kraj červeného vína. Práve tu mali Trnavskí mestskí páni po stáročia svoje letné sídla. Sem si chodili odpočinúť cez víkendy a voľné dni.


Za domom nám ležalo pusté pole. V minulosti sa tu rozprestierali nádherné vinohrady, patriace reholi Jezuitov z Trnavy, ktorí tu mali svoje letné sídlo, spolu s ovocnými sadmi a vinicami. Nad vinohradmi sa týčila monumentálna vežička, a vstup do nich strážil socha svätého Urbana, patróna vinohradníkov a vinárov. Nestrážil však len vinice, ale aj kaplnku pri ktorej socha stojí.

 

Práve kaplnku, ktorú dal v roku 1729 postaviť trnavský mešťan a senátor Michal Pontel s manželkou Julianou, rodenou Pexaovou, sme sa rozhodli zrekonštruovať ako prvú. Podpísal sa na nej čas a hlavne voda. S finančnou pomocou miestnych dolinárov, ako si familiárne hovoria obyvatelia Ružovej doliny, získavala postupne kaplnka svoju stratenú krásu. Najskôr sme ju museli doslova vysekať z paseky, ktorá ju za dlhé desaťročia takmer celú zarástla (Jezuiti boli deportovaní z Ružovej doliny v rok 1953). S rekonštrukciou sme začali v roku 2003 obnovením fasády a výmenou strechy. V nasledujúcom roku sme sa venovali obnove interiéru . Po kompletnej výmene elektroinštalácie jej klenbu a bočné steny vyzdobil svojimi originálnymi maľbami trnavský maliar Mgr. Peter Čambál. Keďže je kaplnka zasvätená Navštíveniu Panny Márie, znázorňujú fresky motívy zo života Bohorodičky . Obnova kaplnky bola dokončená v roku 2011 medeným oplechovaním vežičky.

 

Rukami majstra reštaurátora prešiel aj spomínaný sv. Urban. Krásna pieskovcová socha, ktorá bola na pravú stranu priečelia kaplnky osadená v roku 1808, bola opieskovaná a naimpregnovaná.

 

Spolu s obnovením kaplnky sme začali aj s obnovovaním vinohradníckej tradície. V roku 2003 sme na poli za kaplnkou vysadili takmer 4 hektáre viníc. Krásny svah orientovaný na juhovýchod sme osádzali prevažne červenými odrodami, medzi ktorými, čo do výmery, dominuje tradičný Modrý Portugal. Menšie zastúpenie majú Svätovavrinecké a Alibernet. Z bielych odrôd sme vysadili tradičný Rizling Rýnsky, ale aj modernejší Sauvignon. Aby sme zabránili obrovskej pôdnej erózii, ktorá každoročne odnášala veľké množstvo pôdy zo svahu, osiali sme celú plochu vinice trávou. Prvú úrodu sme v roku 2007 spracovali ešte doslova na kolene v provizórnych podmienkach vinohradníckej haly.


Vinárstvo Terra Parna sme vybudovali pod svahom priamo vo vinici takpovediac na “zelenej lúke”. V skutočnosti si lokalitu , kde dnes stojí nová moderná budova vinárstva , vybrali v minulosti obyvatelia doliny za miesto pre nelegálne smetisko. Pred započatím stavby sme museli odtiaľ najskôr odviesť viac ako 20 nákladiakov rôzneho odpadu. Moderná vinárska hala vyrástla na úpätí mladého vinohradu v roku 2008. Stavba je zhotovená z kovovej konštrukcie, liateho betónu a výrazného preskleného priečelia. Vo vnútri je vybavená najmodernejšou vinárskou technikou.


Ako posledná bola v lete minulého roku ukončená aj rekonštrukcia vežičky vo vinohrade. Navrhol a postavil ju jezuitský fráter Vendelín Patúc v roku 1947, ktorý bol v rehoľnom sídle v Ružovej doline hospodárom. Veža bola postavená ako celobetónový monolit. Skladá sa z troch častí. Najvrchnejšia časť slúžila ako rozhľadňa, v strede sa nachádzal vodojem a spodná časť bola využívaná na uskladnenie vinohradníckeho náradia. Dominantný kríž tiahnuci sa od vrchu po spodok stavby krásne vynikne vo svetle reflektorov, ktoré sme tu nainštalovali v roku 2010. Od roku 2011 , kedy sme pri veži nainštalovali mohutný kamenný stôl, organizujeme v letných mesiacoch ochutnávky vín priamo vo vinohrade.

 

Terra Parna
Ružová Dolina 528
Suchá nad Parnou